2008. október 31., péntek

BBC: Magyarország gazdasági válságban

A BBC MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI BAJAIRÓL
2008.10.30
Magyarországi hasadás válságlépések fölött

Egy hatalmas 25 milliárd dolláros (£15.6bn) nemzetközi mentőcsomag partra fog futni Magyarország hosszában vannak megsebzett pénzügyek de a gazdasági válság szokásos embereket sebez meg, jelenti Budapestről a BBC Nick Thorpe-ja.
Prime Minister Ferenc Gyurcsany
Gyurcsany miniszterelnök ragaszkodik az IMF óvadék-kint volt szükséges

Az odaígért kölcsönök - az IMF-től, az EU-ból és World Bankből - úgy tűnik, hogy megvalósítja a kezdeti céljukat miközben csillapít az államcsődnek és helyreállító befektetőknek a magyar államkötvények iránti érdeklődésétől való félelmeket.

Az ország a kötvényektől függ hogy szolgálja ki a 85 milliárd dolláros adósságát, - egy helyzet melyik, egy nagy költségvetési hiánnyal és lassú növekedéssel, amik sebezhetővé tették Magyarországot különösen a globális piaci kavarodásba, egyetemben.

A magyar forint és Budapesti tőzsde drámai gyógyulásokat vittek színre, miután a kölcsönöket kedden későn bejelentették.

Ez az első EU ország hogy kapjon egy olyan mentőcsomagot. De az ár a nyilvánosság számára magas lesz.

Nyilvános harag

Sok a kormányt okolja a válság miatt - vezető Magyarországért ilyen egy játszadozz az első helyben, mondta Laszlo Toth, egy szupermarketmenedzser Balatonakaliban, Nyugat-Magyarország.

Nem adom bérbe a kormányt félretéve bármelyik. De a problémák nem kezdődtek tegnap.


Az utolsó heti eladások 80 százalékot vágtak ki... az emberek ijedtek

Budapesti bolti tulajdonos

Az, amire nekünk most szükségünk van, a gondolkodás egy új útja. Nekünk félre kell tennünk a különbségeinket hogy együtt találjunk meg egy a válságból kivezető utat, tette hozzá.

Vásárlókosarak abban a FEK ABC szupermarketben, amit vezet, mutatják a válság hatásait már. Mindennapos árucikkek mint kenyér, tej és joghurt árulnak szokásosan még mindig. De vevők húzódoznak drágább árucikkektől mint parfümök és minőségi csokoládék.

A magyar tőkében ez egy hasonló történet.

Tamas Giebiszer, két éves tulajdonos, tervezői ruhaboltok Budapestben, a 11 2001 szeptemberi terrortámadáshoz hasonlította a válságot az USA-ban.

A hatás olyan volt, mint 9/11. A múlt héten az eladások egy naptól 80 százalékot vágtak ki a boltjaink közül az egyikben az következő. Az emberek ijedtek, mondta.

Elbocsájtások

A szocialista miniszterelnök, Ferenc Gyurcsany, azt mondja, hogy a gazdaság valószínűleg jövőre 1 százalékot húz össze ahelyett a 3 százalékos növekedés helyett, amit a miniszterei csak két héttel ezelőtt megjósoltak.
A Budapest broker
A forint lengései lelkessé tettek több magyart hogy csatlakozzanak az eurozónához

És a takarékos szerződésekként, fekvésként-offs vagy elkerülhetetlen.

Mindennap a munkaveszteségek listája hosszúbbá válik.

A példák Nyugat-Magyarországról Ausztriával beleszámítják az Opel autógyárat Szentgottardbe a határon.

Olyan kisebb vállalatok, amik szállítják a növényt, vágnak személyzetet szintén, van egy műtrágyavállalat Petfurdónál.

Ez házakért egy a dán-birtokolt Rockwool vállalatnál levő hasonló történet Goganfánál, ami szigetelő anyagokat csinál.

Az építőipar már mutatja a válság jeleit Budapestben munkával, amit új hivatali fejlesztéseken függesztettek fel.

A munkaminiszter előre jelezte, hogy 40,000 veszteségeket bérel fel.

Ellenzéki harag

A fő ellenzéki konzervatív párt, Fidesz, beszél kétmillió áldozatról - egy 10 millió éves lakosságból.


Az adócsökkentések létrehoznák a befektetések lehetőségét, és növelnék a munkák számát
Mihaly Varga
Árnyékpénzügyminiszter

Az ellenzék szintén kihívja annak a szükségletét, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul az első helyben.

Az Európai Központi Bank már ajánlotta Magyarországot 5 egy hitelkerete bn eurók (£4bn; 6.53 milliárd dollár) és néhány elemző azt hiszi, hogy annak elégnek kellett volna lennie.

Az országnak erős deviza-tartalékai vannak.

A bankjai 80 százalékos külföldi-birtokolt, csináló az ország sokkal több Izlandnál, a globális pénzügyi zónaolvadás egy másik európai áldozatánál, istállózik.

A kormány hangsúlyozta az elejétől fogva, hogy Magyarország messze van csődtől.

Válaszban kétségekbe az IMF beavatkozás szükségességéről a miniszterelnök azt mondta helyetteseknek, hogy az EU-nak csak 10 volt bn az eurók ilyen vészhelyzetekért nyugodnak le félre, amíg az IMF hozzáfért 220-hoz bn eurók.

Fidesz szintén azzal vádolta a kormányt, hogy nem készítette nyilvánosságnak az IMF csomag részleteit, és nem álcázta a saját politikáikat IMF igényekként. Ezek már metsző bónuszokat tartalmaznak, amiket általában fizettek nyugdíjasoknak és állami szektor-alkalmazottaknak, - az úgynevezett 13. havi bér. Most annak a bármilyen változása magyar politikában volt tabu.

Fidesz tovább követeli meg, hogy a sodró adócsökkentések a rendelkezések központi összetevőjeként húzzák Magyarországot a válságból.

Az adócsökkentések létrehoznák a befektetések lehetőségét, és növelnék olyan munkáknak a számát, amikre az országnak nyilvánvalóan szüksége van, mondta Mihaly Varga, árnyékpénzügyminiszter.

A másik előfeltétel kis-és középvállalatoknak nyújtott támogatás volna, mondta. Kicsi cégek a gyártmány Magyarország 65 százaléka hosszában GDP.

Politikai teszt

Válaszban Ildiko Lendvai, a kormányozó szocialistákból álló parlamentáris csoport vezetője, mondott az ellenzék adójavaslatai hasonlítottak egy terrorista támadásra Magyarország biztonságán.

Az IMF által vezetett csomag nagy hazai politikai tesztje jönni fog, amikor a kormány jelentkezik az ezé sokkal-2009-et vizsgált felül költségvetés parlamentbe.

Április óta a szocialisták futottak egy kisebbségi kormány a hosszú távú szövetségeseik után a liberális szabaddemokraták, akiket sétáltattak a koalícióból.

Ha a szabaddemokraták parlamentben támogatják a költségvetést, ez kényelmesen át fog menni.

Washingtonban az IMF végrehajtó testülete a jövő héten át fogja tekinteni a csomag részleteit, EU külügyminiszterek a csúcsuknál november 7-én.

Ahogy a magyarok megerősítik magukat a szövő gazdasági recesszióért, egy vigasztalás volt a kellemes időjárás.

A szőlőket a Laszlo Toth szupermarketje fölötti lankákon meleg októberi napfényben fürdették és a hőmérő elérte 24C.

Az emberek ingujjakban dolgoztak hogy gyűjtsék az aratás utolsó szőlőit levelek között, amik aranyat és narancsot fordítanak.- ÍRJA A BRIT KÖZTELEVÍZIÓ.

Nincsenek megjegyzések: